Suunnittelua ja koulimista

Olen jo pitkään haaveillut omasta talosta ja pihamaasta, jonne voisin perustaa puutarhan kasvihuoneineen ja kasvimaineen. Tätä paikkaa odotellessa olen harrastanut pienimuotoista ruukkuviljelyä vaihtelevalla menestyksellä. 

Kiinnostus kasvien maailmaan on hiipinyt varkain. Osana työtäni uudistavan maatalouden tutkijana vietin viime vuonna paljon aikaa maatiloilla havainnoiden viljelijöiden arkea ja autellen parhaani mukaan maatilatöissä.

En ollut tajunnut, kuinka paljon taitoa ja tietoa vaativaa hommaa maaperän elinvoimaisuuden parantamiseen ja monimuotoisuuden edistämiseen tähtäävä viljely onkaan. Siinä vaaditaan ekologian, kemian, biologian ja fysiikan ymmärtämistä, filosofista ajattelukykyä ja perinnetiedon vaalimista, johtamistaitoja ja talousosaamista, medianlukutaitoa ja koneosaamista, empatiaa ja kärsivällisyyttä, muiden muassa!

Olen en-ehkä-niin-yllättäen huomannut, että kauppatieteiden koulutustaustani ei anna kovin hyviä lähtökohtia kasvien, saati kasvien hoitotyön ymmärtämiseen. Minut on opetettu näkemään luonto ja ihmiset resursseina, teknologia kehityksen edellytyksenä, raha arvon välineenä. 

Nyt haluan kuitenkin tajuta kasveja, joten mikä sen parempi tapa kuin ryhtyä hommiin!

Tänä vuonna aion kokeilla kasvattaa mahdollisimman montaa erilaista kasvia ja opetella tätä kautta tuntemaan erilaisia kasveja ja niiden elinolosuhteita paremmin. Olen myös aloittanut aikaisemmin keväällä bokashin tekemisen joten opettelen myös oman mullan tuottamista.

Kylvin pari viikkoa sitten ensimmäiset siemenet. Osa on lähtenyt hienosti itämään, osan ilmestymistä odottelen vielä.

Kolmea basilikaa kasvamassa

Yrteistä salvia, basilikat (kreikkalainen, punainen, limetti) ja timjami, ovat lähteneet kasvamaan. Mintut ja rakuuna eivät näytä vielä elonmerkkejä; ne ilmeisesti itävät pitkään.

Paprikan (Sweet sunshine) kylvöruukussa on myös hiljaista. 
Tomaatin taimet (100s & 1000s ja Garden’s delight) taas ovat jo mukavan kokoisia (ne taisin kylvää jo helmikuun lopussa!). 

Garden’s Delight -tomaatintaimi

Sain Greenspace Farmilla siemenkasvatuksen ja monimuotoisuustyön parissa työskentelevältä ystävältäni maaliskuun alussa siemeniä, joista kylvin viidakkokurkun (engl. Mouse melon) ja tomatillon (monivuotinen meksikolainen koisokasvi) pari viikkoa sitten ja molemmat ovat lähteneet tosi hyvin kasvamaan.

Viikonloppuna siirsin taimet (siis koulin) isompiin ruukkuihin, jotta ne saisivat lisää kasvutilaa. 

Mouse melon (Melothria scabra)
Tomatillo (Physalis philadelphica)

Minulla kasvaa myös ruukussa viime vuonna istuttamani chili (en muista mikä lajike), jonka kasvattamista ajattelin jatkaa. Lisäksi, tarkoitus on kylvää myöhemmin keväällä (suoraan parvekeruukkuihin) ainakin korianteria, ruohosipulia, krassia, rucolaa ja orkideoita. Voi olla että päädyn myös ostamaan osan yrteistä jo taimina. 

Juttelin suunnitelmistani Tanja Korvenmaan kanssa (joka perusti juuri Syötävä parvekepuutarha -palvelun, yey!) ja hän kertoi jo yhden puhelun aikana paljon sellaisia asioita, joita en olisi itse osannut ottaa huomioon.

Kuten sen, millaisissa kasvuolosuhteissa mitkäkin istuttamani kasvit viihtyvät ja mihin ne sen perusteella kannattaisi sijoittaa. Tai sen, mitkä kasvit viihtyvät yhdessä ja miten luoda kerroksellisuutta ruukkuihin. Hänen kannustamana piirsin alustavan parvekesuunnitelman, johon hahmottelin keskustelumme perusteella kasvupaikat.

Suunnitellun parvekepuutarhan pohjapiirrustus
Ensimmäinen koskaan piirtämäni viljelysuunnitelma

Koska parvekkeemme koki viime kesänä mittavan remontin ja oli hupussa koko kesän, tänä kesänä on samalla tarkoitus sisustaa parveke kasvien ja meidän asukkaiden yhteiseloon sopivaksi. Tästäkin lisää myöhemmin!

Katsotaan miten kevät tästä etenee 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: